Forum www.wojnacja.fora.pl Strona Główna  
 FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy •  Galerie   •  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj
 mała reedycja imperium kiryjskiego Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Dragon_Warrior
Imperator
Imperator


Dołączył: 17 Lut 2011
Posty: 1335 Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 23:21, 15 Sty 2014 Powrót do góry

ale wytłumaczcie mi proszę co tu może się kumulować?
Przeczytajcie umiejętność i wyjaśnijcie.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Bambusek
Pacman
Pacman


Dołączył: 17 Lut 2011
Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 0:30, 16 Sty 2014 Powrót do góry

Nic się nie kumuluje. Gdyby miało się kumulować byłby zapis w stylu "-1 atak i -1 obrona za każdego/każde <warunek potrzebny do działania umiejętności>". Nie ma tego.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
DarkSunCatcher
8. Zwiadowca


Dołączył: 08 Cze 2013
Posty: 103 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 8:22, 16 Sty 2014 Powrót do góry

Miło by jednak było, żeby pojawił się zapisek do kumulowania się umiejętności - jak widzimy jego brak powoduje różnorakie nadinterpretacje.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Dragon_Warrior
Imperator
Imperator


Dołączył: 17 Lut 2011
Posty: 1335 Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 11:01, 16 Sty 2014 Powrót do góry

ale serio - przecież tutaj warunek albo jest spełniony albo nie - nawet jak bardzo chcieć to nie da się zliczyć tego po raz kolejny.

Przy bonusie dającym +1Siły za każdego kumpla, +1 za każdy model w zasięgu, +1 za każą ranę czy coś - to rozumiem - zasada bez ograniczenia kumuluje się do oporu.
Ale tutaj jest tylko jedne warunek który może być spełniony albo nie - to tak jak dodawać Paladynowi zapis, że błogosławieństwo też się nie kumuluje Razz

To już nadinterpretacja przy ciężkiej broni byłaby łatwiejsza. Bo tam też co prawda warunek jest jednoznaczny i jednorazowy (w końcu wynik większy o X jest tylko jeden) ale przynajmniej jest jakaś wartość którą można by uznać za 'powielalną' Wink


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Dragon_Warrior dnia Czw 11:08, 16 Sty 2014, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
Wookie
4. Łotrzyk


Dołączył: 20 Lut 2011
Posty: 34 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 12:45, 16 Sty 2014 Powrót do góry

Ja mam inne pytanie odnośnie kumulowania. Rozumiem to, ze z jednego pretora będzie max -1. Jednak co się będzie działo przy 2 pretorach? Będą dostawać -2/-2?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Voldemos
8. Zwiadowca


Dołączył: 09 Cze 2013
Posty: 128 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 14:12, 16 Sty 2014 Powrót do góry

Wookie napisał:
Ja mam inne pytanie odnośnie kumulowania. Rozumiem to, ze z jednego pretora będzie max -1. Jednak co się będzie działo przy 2 pretorach? Będą dostawać -2/-2?


o to samo właśnie mi chodzi.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Dragon_Warrior
Imperator
Imperator


Dołączył: 17 Lut 2011
Posty: 1335 Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 15:42, 16 Sty 2014 Powrót do góry

ok to można uściślić że się nie kumuluje w takim razie.

było pisać od razu ;P


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Dragon_Warrior dnia Czw 15:44, 16 Sty 2014, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
Mjolnir
11. Knecht


Dołączył: 30 Kwi 2013
Posty: 250 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 15:49, 16 Sty 2014 Powrót do góry

W zasadzie stoi: "przeciwnicy w 10 cm od pretorianina" - jednego, więc potencjalnie się kumuluje, bo w większości przypadków nie kumuluje się jeśli jest taka uwaga przy zasadzie lub - jak wspomniane błogosławieństwo nie może się kumulować. Tak czy inaczej Pretorianin jest zbyt miażdżący jak na te punkty i z możliwością jeszcze większego wzmocnienia przez pozostałe jednostki z nacji ( balans! ). Czy był już testowany?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Voldemos
8. Zwiadowca


Dołączył: 09 Cze 2013
Posty: 128 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 16:34, 16 Sty 2014 Powrót do góry

teraz gdy jednak jego pasyw się nie kumuluje to powinien odejmować jeszcze 1 od siły przeciwnikowi bo co jak co ale niektóre jednostki imperium nie grzeszą zmysłami a dodatkowo nie warto brać aż taką liczebność by odejmować 1 od ataku (co jest bezużyteczne na większość imperialnych) i 1 od obrony (lepiej ale i tak nie warto) za to 1 od siły to by się przydało


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Dragon_Warrior
Imperator
Imperator


Dołączył: 17 Lut 2011
Posty: 1335 Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 16:50, 16 Sty 2014 Powrót do góry

Cytat:
teraz gdy jednak jego pasyw się nie kumuluje to powinien odejmować jeszcze 1 od siły przeciwnikowi bo co jak co ale niektóre jednostki imperium nie grzeszą zmysłami a dodatkowo nie warto brać aż taką liczebność by odejmować 1 od ataku (co jest bezużyteczne na większość imperialnych) i 1 od obrony (lepiej ale i tak nie warto) za to 1 od siły to by się przydało


-1 Siły to by dopiero było przy pancerzach 14-15 Razz

Obrona ma sens o tyle, że kilka jednostek w armi mimo wszystko Obroną operuje i premiuje to rozpiski mieszane (z Zwiadowcami czy Miecznikami) a i tka jak Ci pewnie Mjolnir potwierdzi nawet puszkom z Obroną 8 czasem to pomoże jeśli część twardych kontr przeciwpancernych ma Atak między 2 a 4.

Cytat:
W zasadzie stoi: "przeciwnicy w 10 cm od pretorianina" - jednego, więc potencjalnie się kumuluje, bo w większości przypadków nie kumuluje się jeśli jest taka uwaga przy zasadzie lub - jak wspomniane błogosławieństwo nie może się kumulować.

Byliśmy przekonani że chodzi o jakieś wewnętrzne kumulowanie samej umiejętności - bo w domyśle ta umiejętność daje przeciwnikom nie tyle -1/-1 co negatywną umiejętność - więc wydawało się nam jasne, że dwa razy tej samej umiejętności mieć nie można ale w takim układzie faktycznie wygodniej dopisać uściślenie i więcej do tego nie wracać w FAQ czy gdzieś.

Cytat:
Czy był już testowany?

Na sucho tak - w realnej grze pewnie w sobotę razem z ciągiem dalszym wynalazców i pewnie ostatnim testem Thoriego.


***
Poza tym zdecydujcie się w końcu czy za słaby czy za mocny Razz


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Dragon_Warrior dnia Czw 16:53, 16 Sty 2014, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
DarkSunCatcher
8. Zwiadowca


Dołączył: 08 Cze 2013
Posty: 103 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 18:53, 16 Sty 2014 Powrót do góry

Voldemos to zagorzały gracz Imperium - tak tego wojnacyjnego jak i WH40000 i będzie "ulepszać" jednostki do granic OP z zagorzałością Imperialnego Inkwizytora.

Wstępnie przetestujemy niekumulującą się umiejętność z "resztą" taką jaka jest i powiemy co o tym myślimy


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez DarkSunCatcher dnia Czw 18:57, 16 Sty 2014, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
Dragon_Warrior
Imperator
Imperator


Dołączył: 17 Lut 2011
Posty: 1335 Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 19:21, 16 Sty 2014 Powrót do góry

W takim razie świetnie - ten brak kumulacji to zaraz dodam na kartę jakby co skoro już w domu jestem.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Dragon_Warrior dnia Czw 19:28, 16 Sty 2014, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
Voldemos
8. Zwiadowca


Dołączył: 09 Cze 2013
Posty: 128 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 15:59, 17 Sty 2014 Powrót do góry

a co z tym topornikiem wszedł już czy nie? a co do pretora to teraz jest spoko według mnie, ale pewnie Mjolnir i DarkSunCatcher twierdzą inaczej


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Mjolnir
11. Knecht


Dołączył: 30 Kwi 2013
Posty: 250 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 16:54, 17 Sty 2014 Powrót do góry

Owszem, mam objekcje do pretora tym bardziej, że ta op jednostka zastąpiła słabszą od tak, po prostu, a ja, żeby przeforsowac coś u krasnoludów muszę rozpisywać nie lada wywody. A ledwie nieopatrznie coś pochwalę jest oslabiane...


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Dragon_Warrior
Imperator
Imperator


Dołączył: 17 Lut 2011
Posty: 1335 Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 17:10, 17 Sty 2014 Powrót do góry

Cytat:
A ledwie nieopatrznie coś pochwalę jest oslabiane...

Do tego ciężko mi się jakoś odnieść nawet Wink

Cytat:
ta op jednostka zastąpiła słabszą od tak, po prostu, a ja, żeby przeforsowac coś u krasnoludów muszę rozpisywać nie lada wywody

Zwyczajnie sami już od dwóch edycji zastanawialiśmy się co by tu z Tytusem zrobić bo kompletnie nikt nim nie grał.

Natomiast krasnoludami gra naprawdę sporo graczy i w co drugim turnieju w top 3 były przynajmniej dwie rozpiski rodów a w co drugim tylko jedna za to pierwsza lub druga. Dlatego jesteśmy raczej sceptyczni względem ich wzmacniania. Co do nowych modeli to jedno miejsce jest u nich jeszcze nawet bez zwalniania ale pomysł musi być i użyteczny i trzymać się obecnej konwencji - bo dodawanie nowości dla samych nowości to raczej specjalność systemów komercyjnych.

Co do pretorianina to zobaczymy jak wypadnie w testach ale jak sami możecie to też coś obiektywnego napiszcie jeśli nim/z nim zagracie.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Dragon_Warrior dnia Pią 17:22, 17 Sty 2014, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001/3 phpBB Group :: FI Theme :: Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)