Forum www.wojnacja.fora.pl Strona Główna  
 FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy •  Galerie   •  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj
 Pytania po bitwie Helheimu z dzikimi elfami Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
squid
1. Chłopiec Okrętowy


Dołączył: 18 Sie 2012
Posty: 2 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań/Toruń

PostWysłany: Wto 22:54, 30 Paź 2012 Powrót do góry

Właśnie rozegrałem bitwę dzikich elfów z Helheimem. To była niezła partia (i zwycięstwo elfów za dwa duże punkty), ale osiągnęliśmy z przeciwnikem chyba rekordową ilość wątpliwości co do zasad na turę. Pytań razem wyszło 8, liczę na pomoc :):

1. Czy duże modele (np. Abominacje) są widoczne dla jednostek stojących w drugim szeregu? Czy można je zasłonić piechotą? Czy one same widzą nad głowami piechoty?

2. Czy Strach większej ilości Abominacji się kumuluje - t.j. czy jednostki w 30 centymetrów od dwóch z nich dostają -4 do zmysłów?

3. Czy Zmysły mogą spaść poniżej 0?

4. W opisie Powiewu Śmierci Lisza rzut k6 nie jest nazwany testem. Czy to znaczy, że nawet 1 oznacza w nim odebranie Pz, jeśli cel ma zmysły 0?

5. Czy po udanym teście ataku w Odbiciu Principis odbiera Pz? I jeśli tak, to czy zadaje dodatkową ranę? I ile właściwie jest testów ataku - 1 na wszystko, 2 (jeden na 2 rany, drugi na ucieczkę) czy 3 (osobne na 2 rany, ucieczkę i test Siły)?

6. Czy dobrze rozumiem, ze użycie Drogi Furii Principisa nie wymaga wydania PA, nawet na atak?

7. W jakim dokładnie momencie można użyć Drogi Furii? Czy na przykład jest to możliwe w środku szarży, więc już po wykonaniu ruchu, ale przed atakiem?

8. Czy można atakować sojusznicze jednostki? I samego siebie? :twisted:


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Dragon_Warrior
Imperator
Imperator


Dołączył: 17 Lut 2011
Posty: 1335 Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 18:49, 31 Paź 2012 Powrót do góry

1.
"W przypadku strzelania do dużego modelu - zwykłe modele są traktowane tak jak gdyby zasłaniały mniej niż połowę dużego modelu. Ewentualne modyfikatory do celności mogą tu działać w obie strony." - poderek str 14

Relacja działa w obie strony oczywiście - modele widzą się normalnie tylko strzelanie testowane jest jak przez przesłonę.

2.
Tak - aura się kumuluje, choć zwykle wystawianie drugiej Abominacji jest nie do końca opłacalne.

3.
Mogą ale nawet tedy czary o stopniu trudności bazującym na zmysłach i tak palą na 1'kach.

Testy zmysłów tak jak innych statystyk wykonywane ą jednak z poziomu ujemnego.

4.
Przy efekcie jako takim, który nie jest testem to wszystko zależy od zapisu. W przypadku Lisza faktycznie strata PZ będzie automatyczna. Jakkolwiek rozpiska na 2 Abominacjach i Liszu nie wydaje mi się przesadnie mordercza Wink

5.
Tylko rany - to umiejętność bardzo zbliżona do ogłuszenia - jak nie jesteście czegoś pewni to kalkulujcie to na logikę czy coś nie byłoby zbyt mocne.

Test Ataku jest jeden (i tylko test Ataku) - jak wyjdzie to daje 2 rany na aktywacją oraz opcjonalne wyrwanie się z walki. Zapis faktycznie jest nieco niefortunny ale zasady są kalkulowane pod minimalizację niepotrzebnych rzutów więc jeśli jeśli jest mowa o teście konkretnego atrybutu gdzieś to niemal zawsze jednokrotnym - chyba, że zaznaczono inaczej.

6. Żadnych dodatkowych punktów akcji - sam test Siły. Ze dwie wersje temu kosztowało to jedną Akcję ale efekt utrzymywał się dodatkową turę. Teraz umiejętność jest bardziej uniwersalna.

7. tutaj faktycznie brakuje uściślenia - W chwili kiedy normalnie mógłbyś wydać Akcje.
Zasadniczo każda aktywna umiejętność może być aktywowana tylko przed lub po innej akcji.
Jedynym wyjątkiem będzie on - [link widoczny dla zalogowanych] ale tak jak w przypadku innych wyjątków - będzie to uściślone na samej karcie.

8. Nie Razz


Post został pochwalony 1 raz
Zobacz profil autora
squid
1. Chłopiec Okrętowy


Dołączył: 18 Sie 2012
Posty: 2 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań/Toruń

PostWysłany: Śro 22:40, 31 Paź 2012 Powrót do góry

Dzięki!


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Dragon_Warrior
Imperator
Imperator


Dołączył: 17 Lut 2011
Posty: 1335 Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 0:09, 01 Lis 2012 Powrót do góry

a na zdrowie


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001/3 phpBB Group :: FI Theme :: Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)